Blog

7 saveta za privlačenje organic saobraćaja na Instagram profilu

Milena Trikic

Instagram ima sve veću ulogu u digitalnom marketingu. Pratioci vašeg profila lako mogu postati kupci vašeg proizvoda, te je njihov broj od velikog značaja za vaše poslovanje. Predstavljamo vam 7 saveta kako da privučete što više posetilaca (i pratilaca) na vaš Instagram profil bez plaćanja reklama.

  1. Učinite profil primamljivim – To je u suštini najbitnije! Neka profil slika bude reprezentativna i povezana sa vašim biznisom, a ako ste malo ili srednje preduzeće na profil slici može stajati vaš logo. Opis profila mora biti popunjen, a Bio sekcija je idealno mesto da ostavite link do svog sajta i drugih profila. Što atraktivniji profil – to će vas više ljudi pratiti.
  2. Postavljajte slike visokog kvalieta – S obzirom da je primarna funkcija instagrama deljenje fotografija, korisnici očekuju da vide slike visokog kvaliteta. Najčešća greška koju oglašivači prave je postavljanje „malih“ i mutnih slika. Uz kvalitet, postoji mogućnost korišćenja filtera.
  3. Kreativna upotreba video formata – Instagram dopušta postavljanje video snimaka od 3-60 sekundi trajanja. Iskoristite ovu opciju maksimalno jer je idealna za prikaz proizvoda koji nudite, ali i za interakciju sa pratiocima. Posebno su interesantni tutorijali i „how to“ video snimci. Instagramov Story je trenutno najpopularnija opcija na društvenim mrežama, a mogućnost ankete koju stori nudi idealna je za podsticanje interakcije sa fanovima.
  4. Pravilna upotreba hashtag-ova – Vaši pratioci će videti (skoro) svaki vaš post, ali kako dopreti do šire publike? Lako – upotrebom popularnih #! Hashtag-ovi bi trebalo da budu direktno povezani sa sadržajem koji postavljate. Svaka industrija ima svojih nekoliko najpopularnijih tagova, istražite koji su i koristite ih u svakom svom postu. Ne preterujte sa oznakama da ne biste postigli kontraefekat – optimalan broj je od 6 do 9 #.
  5. Budite aktivni i učestvujte u komunikaciji sa pratiocima – Ako želite da budete uspešni, gore navedeni koraci su potrebni, ali ne i dovoljni da vam garantuju uspeh. Zapratite konkurenciju, zapratite profile koje smatrate ciljnom grupom, komentarišite postove na tuđim profilima, odgovarajte na komentare koje korisnici ostavljaju na vašim postovima – uključite se!
  6. Postujte redovno – Profili sa velikim brojem pratilaca i uspešni (instagram) biznisi postuju na dnevnoj bazi, nekada i po nekoliko puta dnevno. Budite prisutni! Pružite pratiocima zanimljiv sadržaj nekoliko puta na dan i budite sigurni da vas neće napustiti, već će vas preporučiti i prijateljima. Ali ne objavljujte po svaku cenu – bolje nikakva nego loša objava.
  7. Strategija je obavezna – Kao i na drugim mrežama i poslovima generalno, ne treba raditi ništa bez plana. Pratite analitiku! Budite upućeni u to koji tipovi postova dobro prolaze kod pratilaca, a koji ne. Testirajte vašu publiku i ustanovite kako reaguju na sadržaj koji postavljate, pa ga u skladu sa tim i modifikujte. Standardizujte objave, učinite ih prepoznatljivim i napravite plan po kojem ćete objavljivati sadržaj.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći u promociji vašeg biznisa i vođenju uspešnog Instagram naloga.

OSTAVI KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *