Blog

#10YearsChallenge

Marica Milivojevic

Neobična #10YearsChallange groznica trese naše socijalne mreže.

Hashtag #10YearChallenge trenutno se nalazi u preko 1,6 miliona postova na mrežama i počinje da baca senku na neprikosnoveni #ThrowbackThursday i #FlashbackFriday.

A šta je u stvari 10 Year Challenge?

Igrica ili izazov koja se rodila na Facebook-u, a zatim prenela i na Instagram i Twitter. Trenutno je u rapidnom rastu. Poenta je da pokažete ( ili je možda bolje reći da dokažete, hm?) kako ste izgledali pre 10 godina i tu sliku uporedite sa selfijem koji ste napravili ovog jutra uz npr. prvu jutarnju kafu. Vrlo jednostavno.

Ono što je nama zanimljivije od toga koliko bora je moguće sakupiti ( čitaj: sakriti) u toku jedne decenije, jeste koliko smo napredovali u oblasti digitala, digitalnog marketinga ili interneta generalno u odnosu na 2009. godinu.

 

 

U septembru 2009. godine internet je koristilo u proseku 1,73 milijarde ljudi. Zvuči impresivno? Ali kada se pogleda današnja statistka, nakon samo 10 godina, što je u realnosti istorijsko juče, taj broj skočio je na skoro 4 milijarde. Ono što se za sada ne menja je da se najveći broj internet korisnika nalazi u Aziji. U Srbiji broj internet korisnika raste iz godine u godinu. Pre 10 godina postojalo je oko 943 hiljade internet pretplatnika, a ovih dana je taj broj dostigao cifru od oko 4,2 miliona ljudi.

Kad smo kod korisnika interneta, danas, u 2019. je zaista teško zamisliti da neko nema email adresu. Mnogi imaju i po nekoliko. Svakodnevno se razmeni stotine milijardi email – ova. Ali setimo se da je pre samo deceniju, a možda i manje, sasvim uobičajeno bilo pitanje: ,,Da li možda imate i e-mail adresu?’’. Pre deset godina bilo je oko 1,4 milijarde korisnika elektornske pošte. Danas je taj broj i više nego dupliran. Drugim rečima, više od pola planete koristi email kao sredstvo za komunikaciju. Kad smo kod toga, ne budite stranci, pišite nam office@goviral.rs 😊

10 Years Challenge u digitalu me podsetio i na činjenicu da sam baš te 2009. prvi put napravila Facebook profil. Facebook je tada postojao već nekoliko godina, dok je MySpace je bio najpopularnija socijalna mreža na svetu. (Ko se seća MySpace – a?) U odnosu na 2009. godinu, Facebook se promenio i u dizajnu i u funkcionalnosti. Postao je ozbiljan biznis alat, koji doslovno svaka kompanija poseduje i ulaže u njegov sadržaj. A bilo je vremena kada smo ga koristili kao oglasnu tablu i *OvAkViM §taTusImA_~pOkaZIvaŁi*svOju VeŁIku KRe@TivNost~ 😊

A da li se sećate kako ste pravili selfie 2009. godine? Koji ste telefon koristili? Znamo da su tada za selfie služili isključivo porodični fotoaparati, a svako je mogao da otkuca SMS, a da pritom ne mora i da gleda u svoj telefon. To su bila stara dobra vremena, kada je svaki telefon (da ne kažem Nokia), imao tastaturu i bio otporan na pad. Danas je teško pronaći osobu koja nema najnoviji model smartphone – a.

I ne mogu da završim ovaj naš 10YearsChallenge, a da se ne osvrnem na Krstaricu. Naša čuvena pričaonica. Bila je zanimljivo i misteriozno mesto za druženje i na neki način, preteča svim ostalim online platformama za upoznavanje, a možda i nešto više? Kako beše ona legendarna rečenica: ,, Dvoje su se tako smuvali.’’ 😊 U 2019. Krstarica je napredovala i ima i svoju aplikaciju. Ali s obzirom na dostupnost i jednostavnost drugih platformi ona je izgubila svoju popularnost. Danas se ljudi upoznaju i zbližavaju na Facebook – u ili Instagram – u, a neretko to čine i mnogo direktnije, preko aplikacija za online dating, kao što su Tinder, Bumble, ili Grindr. Neću da vas pitam da li ste koristili ove aplikacije. Zanimaju me iskustva?! 😉

Za kraj, vratimo se na ovaj, aktuelni, 10YearsChallenge.

Zanima vas kako pobediti?

Ok, evo malog saveta: elastičnost vaše kože bi trebalo da je na zavidnom nivou. Profesionalni šminker se podrazumeva. Botoks je poželjan.

Ili da možda, ipak, prihvatimo činjenicu da je starenje prirodno i po koja bora smejalica lepa i poželjna?

Vi odlučujete.

Good luck! 😊

 

OSTAVI KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *